Recept på kokoschokladtårta med marängsmörkräm

Sockerkakan:
3 ägg
2.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl mjölk
2.5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen som ska vara en vanlig springform.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, kokos och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 35-45 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Medans kakan är i ungen gör du marängsmörkrämen:

Marängsmörkräm:

2 äggvitor
1, 3/4 dl socker
saft från ½ citron
200 g smör
2-3 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker

Ta ut smöret i rumstemperatur (så att det blir mjukt och följsamt när du sedan ska vispa det).
Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög-hög värme. Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål och vispa kraftigt över vattenbad. Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken! (Detta moment brukar ta cirka 5-6 minuter).
Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader.
När detta moment är klart, ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat. (Detta moment kan ta uppemot 8-10 minuter, så kör gärna i en hushållsassistent om du har en).
Tillsätt lite smör åt gången, då och då.
När marängmsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker.
Vill du att marängsmörkrämen ska smaka sötare, tillsätt mer florsocker.


Chokladfyllning nr 1:
150 gram mjukt smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
100 gram smält mörk choklad (jag använde marabou mörk)
En nypa salt

Vispa smöret och florsockret slätt och fluffigt. Vispa i kakaon. Smält chokladen över vattenbad (eller i micron) och låt den svalna lite, den får inte vara för varm. Vispa sen ner den med smörsockersmeten. KLAR!

Chokladfyllning nr 2, Chokladgrädde:
2 dl grädde
1 msk kakao
2 msk socker
Blanda kakao och grädden och låt stå en liten stund. Blanda i socker och vispa.
Om grädden först vispas och kakaon rörs ner efteråt blir grädden grynig.

Nu kanske kakan är klar, ta isf ut den och låt den svalna. Skär den sen försiktigt så att det blir tre bottnar.
Chokladfyllning 1 på understa lagret efter som den är lite fastare, bre på ordentligt, chokladgrädden på det andra lagret, snåla inte.
Marängsmörkrämen spritsar du lite snitsigt ovanpå tårtan. Riv lite choklad¨på det så ser det ännu lyxigare ut.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0